/OVER TCG
OVER TCG 2017-12-19T22:14:15+00:00

OVER TCG

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een verzamelnaam (van een verscheidenheid aan) voor diverse traditionele medische gebruiken in China, die een geschiedenis kennen van zo’n 5000 jaar. In de TCG wordt iedere patiënt op een holistische wijze benaderd. De patiënt staat niet op zichzelf maar is deel van een groter geheel en beide worden dan ook bestudeerd om tot een analyse van oorzaken te komen. Interne en externe factoren spelen een rol.  Bij de behandeling wordt met beide zojuist geschilderde factoren rekening gehouden.

TCG is een op zichzelf staand medisch systeem. TCG komt voort uit een unieke, veel omvattende en systematische structuur die onder meer de theoriën van Yin en Yang, van de Vijf Elementen, de Meridianen en van Qi omvat. Iedere TCG behandeling wordt gedaan vanuit dit filosofisch raamwerk. TCG is een energieke behandelwijze. Qi is het sleutelbegrip van TCG. Het wordt vaak vertaald als “levensenergie”. Qi kent een verscheidenheid aan fysieke en energetische vormen. Het gezondzijn van een mens wordt geduid door het proces van verandering van het Qi van die mens.

TCG heeft een ontwikkeling doorgemaakt van 5000 jaar en kent vele successen. De WHO, Wereld Gezondheids Organisatie, heeft erkend dat TCG voordelen heeft boven westerse medische wetenschap bij de behandeling van chronische ziekten vanwege geringere bijwerkingen. Het verbaast dan ook niet dat 30% van de wereldbevolking van TCG gebruik maakt.